De Nederlandse Hangoor Dwerg komt oorspronkelijk uit Nederland. De naam zegt het eigenlijk al een beetje. Hij is van af januari 1964 in Nederland erkend. Hij moet een Franse Hangoor in het klein zijn. Het lichaam moet kort en gedrongen zijn, halsloos en breed in schouders en borst. De nek is kort en krachtig ontwikkeld. De  ruglijn loopt vanuit de nek in een lichte welving naar de fraaie stevige achterhand. De afronding van de stevige en brede  achterhand loopt in een korte ronding. Hij mag absoluut geen scherpe hoekvorming hebben. De benen zijn stevig, kort en dik.

De pels is dicht, zacht en glanzend met veel onderwol.

De beste pelsconditie voor een tentoonstellingsdier is en geheel doorhaarde pels, zonder dunbehaard of een kaal plekje. Heel vervelend is ook het verharen. Dat is makkelijk te herkennen aan het grannenhaar, het oude, afstervende en het nagroeiende haar.  Krachtig gekleurde haar is zichtbaar en goed te onderscheiden met het oude haar. Niet alleen het in het rond vliegende haar, maar flink loslatend haar wordt beschouwd als verharing.

Ook moet de Nederlandse Hangoor Dwerg een goede, mooi ontwikkelde kop hebben. Hij moet breed tussen de ogen met een sterk ontwikkelde wangen en snuit hebben. Het neusbeen moet sterk zijn gebogen.

Het gewicht moet tussen de 1.15kg en de 1.65kg zitten.

En de oren moeten moeten tussen de 21 en 26cm zitten. Ze worden gemeten van oorpunt tot oorpunt met inbegrip van schedelbreedte. De oren hangen loodrecht naar beneden met de schaalopening naar boven.

Door de ombuiging van de oren aan de wortels ontstaan 2 zichtbare verhogingen. Die heten kronen. Ook die moeten flink ontwikkeld zijn.

madagascar hangoor.jpg (68288 bytes) een madagascar Nederlandse Hangoor Dwerg waar alle eigenschappen goed zichtbaar zijn.

Kleur

De Nederlandse Hangoor Dwerg is erkend in de volgende kleuren. Konijngrijs, IJzergrouw, Blauwgrijs, Blauwgrauw, Zwart, Blauw, Wit Roodoog, Wit Blauwoog, Madagascar [bruin] en Isabella.

Eveneens zijn erkend Middensepiabruin marter, Donkerbruinsepia, Middenblauw marter, Middengeel marter en Sallander. Erkend zijn verder bonte Nederlandse Hangoordwergen in de kleuren Konijngrijs, IJzergrauw, Blauwgrijs, Zwart, Blauw, Madagascar en Isabella.
Verder zijn er ook nieuwe kleuren bij de NHD. Dat zijn de Rus, de Berken, Oranje en Chinchilla.

De plaats van de witte vlekken wordt niet nauwkeurig aangegeven. Gevraag wordt een manteltekening, waarbij de rug en de zijden zoveel mogelijk gekleurd zijn, de kop overwegend gekleurd met een geheel gekleurde snuit en dito oren. De borst en de voorbenen moeten bij voorkeur geheel wit zijn, de achterbenen en de buik overwegend of geheel wit. Gestreefd dient te worden naar zo groot mogelijke symmetrie in de tekening. Witte en bonte dieren met witte voeten hebben kleurloze nagels. Is erkend in Zilvervospatroon. Zwart, blauw, midden sepia bruin marter, midden blauw marter en Sallander. Voor beschrijving van het patroon en de kleur kan worden verwezen naar de Zilvervos, Marter en Sallander.

Maak jouw eigen website met JouwWeb